3D YAZICI İLE PROTOTİP ÜRETİMİ

3D YAZICI İLE PROTOTİP ÜRETİMİ

Prototip üretimi, teknik olarak imalatı gerçekleştirilecek olan ürünlerin imal  edilmeden önce somut bir hal almasını ve ilkel şeklinin oluşturulmasını ifade etmektedir. Elde edilen bu ürün prototipleme olarak da adlandırılabilir. Prototipleme işleme, ürünün tasarımının gerçekleştirilmesinden sonra yapılır. Bunun yanı sıra prototipleme malzeme seçimine de yardımcı olur. Genel olarak prototipleme işleminden sonra ürünün üretileceği malzemenin seçimi yapılır. Prototipleme sırasında yanlış görülen geometrik şekiller ve tasarım öğeleri tespit edilerek tasarım aşamasına tekrar dönülebilir ve ürünün üretiminden önce tüm hatalar giderilebilir. 

Günümüzde prototipleme işlemi 3D yazıcılar ile son derece kolay ve kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilebilir. 3D yazıcılar daha az maliyete sahip olduğu için ürünün üretim aşamasından önce kusursuz bir hale gelmesi en düşük maliyetler ile sağlanabilir. 3D yazıcılar ile gerçekleştirilen prototip tek parça ya da çoklu parçalar ile gerçekleştirilebilir. Parçaların her birinin farklı ürün olduğunun anlaşılması için ise her parçanın farklı renklerde basılması mümkündür. 

3D Yazıcılar ile Prototipleme Nasıl Yapılır?

3D yazıcılar bilgisayar ortamında tasarlanan 3 boyutlu nesnelerin katı bir şekilde ve somut nesnelere dönüşmesini sağlayan yazıcılar olarak ifade edilebilir. Günümüzde üretim sektöründe son derece önemli bir hale gelen 3D yazıcılar ile çizilen tasarımlar prototiplenebilir. 3D yazıcılar genel olarak katmanlı imalat yani additive manufacturing olarak isimlendirilen bir üretim sistemi ile çalışmaktadır. Kendi hammaddesi ile üretimi gerçekleştiren 3D yazıcılar da filament olarak ifade edilen termoplastik materyaller tercih edilmektedir. Herhangi bir ürünün prototiplenme aşamasında da termoplastik materyaller tercih edilmekte ve ürünün üretimden önce kontrol edilebilmesi sağlanmaktadır. 

3D yazıcılar ile prototipleme gerçekleştirebilmek için 3 boyutlu modellere ihtiyaç duyulmaktadır. AutoCad, 3ds Max, Solidworks gibi bilgisayar destekli tasarım programları aracılığı ile tasarlanan ürünlerin üretimden önce 3D yazıya taranması ile basım gerçekleştirilebilir. Taranan nesneler .stl uzantısı ile dışa aktarılmaktadır. Bu uzantı ile baskılama işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Bunun yanı sıra 3D yazıcılar ile prototipleme işlemini gerçekleştirmeden önce nozzle olarak isimlendirilen kafa bölgesinin belirli bir sıcaklıkta olması gerekir. Çünkü söz konusu yazıcılar eriyen filamentin hammaddesini katman katman sererek üretimi gerçekleştirmektedir. Filamentin hammaddesinin düzgün bir şekilde yayılabilmesi için ise yüksek sıcaklık gerekmektedir. Bu sıcaklığın elde edilmesi ve tüm katmanların tamamlanması ile birlikte katı formda ürününüz hazır hale gelir!

3D Yazıcı ile Prototip Üretiminin Faydaları

3D yazıcılar ile elde edebileceğiniz prototipleme işlemi ile pek çok fayda vardı. Şimdi gelin söz konusu faydaları hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim. 

  • Geleneksel prototipleme yöntemleri 3D yazıcılara göre çok daha uzun sürede ve çok daha yüksek maliyetler ile üretimi gerçekleştirmektedir. 
  • 3D yazıcılar ile prototipleme uygun maliyetlidir ve birkaç saat içerisinde performansı test edebilme imkânı sunmaktadır. 
  • Ürünün seri üretimine geçilmeden önce revize edebilme ve ürünü iyileştirebilme imkânı sunmaktadır. 
  • Herhangi bir ürün ile ilgili kalıp yaptırmadan önce ürünün fonksiyonlarını test edebilme imkânı sunar. 

Kaliteli 3D Prototip Üretimi

Yukarıda bahsettiğimiz faydalarından yararlanmak istiyor ve kusursuz bir şekilde seri üretime geçmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. 3Durak Dijital Fabrika olarak kaliteli 3D yazıcılarımız ile sizlere 3D baskı hizmeti sunuyoruz. 3D yazıcılar ve 3D baskı hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.  

 

Sidebar

Blog categories

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.

Recent Post

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.